Skip to main content

Články, ktoré boli napísané pred viac ako dvoma rokmi.

Vyhynutie mamutov - prekvapivé objavy

Kategórie:

Moderná veda dlhý čas predpokladala, že mamuty vyhynuli vďaka prudkým klimatickým zmenám na konci poslednej doby ľadovej, približne 10 000 rokov pr.n.l. Nedávne objavy však priniesli nečakané prekvapenie - mamuty prežili podstatne dlhšie, pričom posledné z nich sa po niektorých lokalitách Zeme prechádzali ešte v období, keď v Starom Egypte už vládli faraóni. Pripomíname, že v tomto článku sa - ako je naším pravidlom - budeme zaoberať len serióznymi, overiteľnými a všeobecne akceptovanými výsledkami vedeckého výskumu.

 
0
Your rating: None

Saharská veľká umelá rieka

Kategórie:

Logika hovorí, že najväčšie a rekordné projekty budú realizované v najvyspelejších či prinajmenšom najľudnatejších krajinách sveta disponujúcich dostatočnými zdrojmi. O informácie z budovania impozantných priehrad, mostov či tunelov v týchto krajinách nie je v médiách núdza, avšak existuje výnimka vybudovaná z technologického hľadiska v doposiaľ opomínanej časti sveta, o ktorej je povedomie vo vyspelých krajinách takmer nulové. Alebo ste už azda niekedy počuli o projekte Veľkej umelej rieky na Sahare? Ak nie, prečítajte si nasledujúci článok o tejto pozoruhodnej a obdivuhodnej stavbe vybudovanej v Saharskej púšti.

 

 
0
Your rating: None

Prvý úspech projektu Einstein@home - objav nového pulzaru!

Kategórie:
Projekt:

Projektu Einstein@home sa podaril dôležitý objav, ktorý 12. augusta uverejnili v prestížnom vedeckom časopise Science - detekcia nového pulzaru. Pulzarov vedci od roku 1967 objavili viac ako dve tisíc, pričom výnimočnosť tohto najnovšieho prírastku spočíva v spôsobe jeho objavu - bol odhalený analýzou dát z najväčšieho rádioteleskopu na svete v Arecibo (s priemerom antény 305 metrov) prostredníctvom platformy BOINC.    

4.88889
Your rating: None Average: 4.9 (9 votes)

Robotický prieskum Veľkej Cheopsovej pyramídy

Kategórie:

Staroegyptské pyramídy patria nesporne medzi najzaujímavejšie výtvory ľudskej civilizácie, vďaka svojmu veku a monumentálnosti vzbudzujúce obdiv a inšpirujúce ľudskú predstavivosť. V tomto článku sa nebudeme zaoberať známymi faktami či otázkami (kto, kedy, prečo a ako pyramídy postavil), ale pozrieme sa na veľmi zaujímavú modernú oblasť výskumu týchto impozantných stavieb, prinášajúcu na svetlo sveta prekvapivé objavy - prieskum Cheopsovej pyramídy a susedných komplexov pomocou špecializovaných robotov. Tým sa podarilo dostať do miest celé tisícročia nedostupným zraku akejkoľvek živej bytosti.

 
0
Your rating: None

Epilóg

Kategórie:

... a je tu posledná stránka série CPDN projektu.

Neviem, či ste sa sem dostali až po prečítaní všetkých ostatných stránok seriálu, ale ja som vstúpil na túto pôvodne čistú a nepoškvrnenú stránku ako na poslednú z celej série.

Možno si niekto vie predstaviť, ako mi už zo všetkého išla hlava dookola. Na niektorých odstavcoch predchádzajúcich stránok je to určite aj vidieť. Preto vás prosím, ak ste niečo také zistili, alebo zistíte pri ďalšom čítaní, dajte vedieť na tímovom fóre, súkromnou správou, mailom, cez Kontakt na mojich stránkach, alebo iným spôsobom, ktorý uznáte za vhodný, alebo máte k dispozícii. 

4
Your rating: None Average: 4 (5 votes)

Simulácia fúzneho reaktora u vás doma

Kategórie:

Energia znamená život - toto tvrdenie vonkoncom nie je prehnané. Platí to na úrovni živých organizmov, ktoré energiu premieňajú rôznymi prekvapujúco dômyselnými chemickými reakciami, avšak platí to aj všeobecne, ako základné pravidlo vesmíru - kde niet energie, niet pohybu, ani života. Keďže aj hmota je vlastne len nesmierne koncentrovaná forma energie (spomeňme si na všeobecne známy vzťah z Einsteinovej teórie relativity E=mc2), celý vesmír je v podstate ohromnou nádobou, v ktorej neustále dochádza k premene jednej formy energie na inú - ako hinduistický tanec boha Šivu. Vedci sa snažia z tohto tanca pre ľudstvo čo najviac vyťažiť, ale nie je to ľahké úsilie, ak chceme zároveň zachovať aj prijateľné životné prostredie. V tomto článku sa zameriame na popis vedeckého pozadia a súvislostí stojacimi za jadrovou fúziou ako veľmi perspektívnym, bezpečným a ekologickým veľkokapacitným zdrojom energie nezávislým od vrtochov prírody či počasia, ktorý s minimom odpadu a takmer nevyčerpateľnými zásobami paliva ponúka vyriešenie energetickej a do veľkej miery aj ekologickej krízy ľudstva. V neposlednom rade sa pozrieme aj na projekt, v rámci ktorého sa tejto dobrodružnej cesty môžete zúčastniť aj vy prostredníctvom vášho PC (simuláciami častíc plazmy vo fúznom reaktore).

 
4.533335
Your rating: None Average: 4.5 (30 votes)

Pripojte sa k experimentom projektu climateprediction.net

Priebehu počasia v určitých oblastiach na Zemi sa hovorí podnebie (podnebné pásma tropické, subtropické, mierne a polárne) a v dlhodobom časovom horizonte (a je jedno či vpred alebo vzad) sa hovorí klíma. Čím dlhšie predpovedné obdobie je požadované, tým je samozrejme objem potrebných výpočtov väčší. Rastie nie lineárne, ale geometricky. Pri komplexnejších parametroch dokonca exponenciálne. I to je jeden z dôvodov, prečo sa dostal projekt climateprediction.net pod platformu BOINC.

Tento projekt však nie je pre "žrútov" kreditov, ale pre "odhodlancov" na dlhé trate. Preto som si dovolil túto praxou podloženú (a nielen v BOINC) úvahu použiť ako úvodný článok k súboru preložených materiálov projektu. A možno aj ako inšpiráciu pre iných.

 

3.92857
Your rating: None Average: 3.9 (14 votes)

Leiden Classical - Fonóny

Kategórie:

Projektový tím v Leiden Classical pripravuje nový model pre reaktívny rozptyl molekúl vodíka na kovových povrchoch, ktorý zahŕňa aj tzv. fonónový efekt. Fonón vo fyzike je kvantum energie, ktoré súvisí s módom vibrácie pevnej kryštalickej mriežky.

Väčšina teórií zaoberajúcich sa reaktívnym rozptylom molekúl vodíka na kovových povrchoch používa modely, v ktorých sa povrchové atómy kovu nehýbu. Počas simulácií tieto atómy zostávajú v pokoji vo svojich ideálnych pozíciách v kryštálovej mriežke. Výsledky takýchto 6-rozmerných kvantovo-dynamických simulácií sú v rozpore s výsledkami získanými pomocou experimentov.

3.555555
Your rating: None Average: 3.6 (9 votes)