Skip to main content

Všetky články, ktoré boli napísané a publikované

Pozoruhodné astronomické určenie veku staroegyptských pyramíd

Kategórie:

Vedomosť o obdivuhodnej precíznosti, s akou boli smerom ku geografickým pólom Zeme orientované staroegyptské pyramídy, patrí k všeobecne známym faktom. Presnosť však prirodzene nie je dokonalá a i Starí Egypťania sa dopustili pri stavbe zubom času nezriedka doposiaľ odolávajúcich skvostov histórie ľudstva malých, avšak nenulových chýb. Bolo by logické predpokladať, že tieto nepresnosti budú buď náhodné (ak Egypťania používali neustále rovnakú metódu na hranici jej dokonalosti), alebo sa budú v čase postupne zmenšovať až k cieľovému minimu (zdokonaľovaním metódy alebo implementáciou nových precíznejších metód). Presné merania však odhalili prekvapivú závislosť nepresnosti orientácie pyramíd od ich veku, závislosť, ktorá (zdanlivo) popiera zákony logiky. Tento článok sa venuje prekvapivým odhaleniam vedcov, ktoré ponúkajú fascinujúcu možnosť určenia doby výstavby pyramíd novým a od historických záznamov nezávislým spôsobom. Podotýkame, že v článku sú obsiahnuté výlučne seriózne, overiteľné a na striktných faktoch založené vedecké výskumy, nie ezoterické ani pseudovedecké špekulácie.

 

5
Your rating: None Average: 5 (12 votes)

Projekt medzihviezdneho letu započal - k Alfa Centauri laserovou nanoplachetnicou

Kategórie:
Aj keď pod váhou každodenného života majú ľudia tendenciu zabúdať na skutočnosť, že žijú na povrchu subtílnej sféry hmoty plaviacej sa nesmierne rozľahlým a neprebádaným vesmírom, nie všetci jedinci podliehajú tejto disproporcii zmýšľania. Aj vďaka tomu ľudstvo doposiaľ ešte nikdy nebolo tak blízko k uskutočneniu medzihviezdneho letu ako je v súčasnosti. Reálne kontúry získava predovšetkým vďaka dvom neštandardným osobnostiam - bývalému teoretickému fyzikovi, dnes technologickému investorovi a magnátovi Jurijovi Milnerovi (Ю́рий Ми́льнер) financujúcemu prvý realisticky uskutočniteľný a na existujúcich technológiách založený projekt medzihviezdneho letu, a autorovi technologickej idey, vizionárskeho a ešte i na smrteľnej posteli návrhmi prýštiaceho fyzika a hard-science-fiction spisovateľa Roberta Forwarda. Do programu sa priamo a aktívne zapojili i elity druhu Homo Sapiens, spomedzi iných spomeňme aspoň Freemana Dysona, Martina Reesa a Stephena Hawkinga, či po Milnerovi ďalšieho technomiliardára Marka Zuckerberga, pričom riaditeľom sa stal bývalý riaditeľ NASA Ames Research Center Pete Worden. Nasledujúce riadky obsahujú popis konkrétnych aspektov projektu a približujú argumenty, prečo je medzihviezdna výprava s plánovanou doposiaľ nevídanou rýchlosťou rovnou až 20% rýchlosti svetla prostredníctvom synergie vedecky a technologicky realistického konceptu a stomiliónovej finančnej investície viac na dosah než kedykoľvek predtým.
5
Your rating: None Average: 5 (7 votes)

Elektrický plne odpružený bicykel so stredovým pohonom

Kategórie:

V tomto článku nenačrieme ako zvyčajne do technologických pokrokov posúvajúcich ľudstvo do vesmíru ani najnovších výsledkov vedeckého bádania. Zostaneme viac pri zemi, a to obrazne i doslovne - zaoberať sa budeme bicyklom na elektrický pohon. Ambíciou článku nie je pokryť celú sofistikovanú a prudko sa rozvíjajúcu problematiku elektrických bicyklov, ani poskytnúť podrobný technický návod na prestavbu, hoci do istej miery sa samozrejme zaoberá aj týmito aspektmi. Jeho cieľom je predovšetkým pomôcť pri zvažovaní a rozhodovaní sa pre rôzne koncepty a možnosti zadováženia si tohto ekologického dopravného a relaxačného prostriedku, a to formou praktickej interaktívnej tabuľky v prvej časti článku, ktorá na základe čitateľom zvolených priorít navrhne vhodnú alternatívu. Druhá časť článku podrobnejšie popisuje jednu z rozšírených možností elektrifikácie bicykla (ktorá pre autorom zvolené priority z tabuľky vyšla ako najvýhodnejšia), vysvetlí jej výhody i nevýhody, načrtne možnosti ďalších vylepšení a zosumarizuje konkrétne praktické skúsenosti. Tretia časť článku poskytne niekoľko tipov na rozšírenie možností použitia (nielen elektrického) bicykla predovšetkým v zimnom období. V konečnom dôsledku veríme, že článok inšpiruje či dodá odvahu prípadným záujemcom váhajúcim a tápajúcim vo veľkej škále možností a prístupov v tejto dynamicky sa rozvíjajúcej technologickej oblasti. 

4.9375
Your rating: None Average: 4.9 (16 votes)

Rozpad vákua - experiment o osude vesmíru

Kategórie:

Mnohokrát bez priveľkej mediálnej pozornosti sa na pracovných stoloch vedcov rodia teórie o stavbe a budúcnosti vesmíru. Veda sa v tomto smere na rozdiel od prorokov či veštcov vyznačuje neoceniteľnou výhodou - svoje predpovede dokáže exaktne a presne zdôvodniť, či dokonca vypočítať ich pravdepodobnosť. V tomto článku si predstavíme napínavý aspekt doposiaľ najúspešnejšej teórie o stavbe častíc - tzv. štandardného modelu - ktorý sa týka stability vákua. Aktuálne experimenty totiž indikujú, že vákuum nie je stabilné, čo by znamenalo skorší či neskorší zánik sveta tak ako ho poznáme. Navyše zánik, ktorý nemusí byť vzdialený pre bežného človeka nič nehovoriace miliardy rokov, ale zánik, ktorý už potenciálne aj mohol začať. Objasníme si, od čoho stabilita vákua presne závisí, ako by sa jeho rozpad prejavil a najmä ako vie ľudstvo zistiť definitívnu odpoveď na túto dôležitú otázku. 

0
Your rating: None

Hranice Abyss - World's Deepest Known Underwater Cave

Kategórie:

Speleology and space flights are significantly equivalent from a certain point of view. There is not that big difference between a speleologist deep inside a cave and an astronaut situated in space - both discover unknown spaces, species or organisms and enter places where literally nobody has gone before. For both the journey back to the surface of the planet Earth requires spending hours or days of a risky and perilous effort. This parallel is particularly true for cave divers, due to additional barriers imposed by the aquatic element - such as high pressure environment, unpredictable underwater currents, restricted visibility, and limited breathing resources inevitable for operating in this human-unfriendly environment. The following lines deal with an unexpected discovery revealed by speleodivers in a geologically extraordinary cave. Instead of being located in speleologically famous countries like Venezuela, Vietnam, China or Mexico, the cave surprisingly lies in ... the Czech Republic. If you are interested in exploration of not only the outer space but also the planet Earth's deep underground, then you are at the right place now. Read further about the spectacular recent discovery which will yet continue in the following years, perhaps beating the current world depth record (for the latest July 2017 update [video included] see the end of the article).

 

0
Your rating: None

Na hranici poznania - pozoruhodná Hranická priepasť

Kategórie:

Speleológia je z istého uhla pohľadu ekvivalentom vesmírnych letov. Speleológ v hĺbke jaskyne nie je priveľmi odlišný od kozmonauta nachádzajúceho sa vo vesmíre - objavuje neznáme priestory a dokonca i organizmy, vstupuje tam, kam nikto pred ním, a to všetko s náročnou, mnohokrát zdĺhavou (i niekoľko dní trvajúcou) cestou deliacou ho od povrchu planéty Zem, navyše cestou vonkoncom nie bezrizikovou. Táto paralela je obzvlášť výstižná pri speleopotápačoch, keďže vodný živel pridáva ďalšiu prekážku či už v podobe vysokého tlaku s rastúcou hĺbkou, nepredvídateľným prúdom v podzemnom toku, obmedzeniu viditeľnosti kalom a rozvírenými nánosmi, či limitu dýchacej zmesi pri pohybe v tomto človeku neprirodzenom médiu. Tento článok sa venuje neočakávanému objavu, ktorý sa vďaka speleopotápačom uskutočnil v geologicky nezvyčajnej jaskyni. Jaskyňa sa nenachádza v speleologicky rekordných krajinách ako Venezuela, Vietnam, Čína či Mexiko, nachádza sa ... v Českej republike. Ak máte radi hlbiny nielen vzdialeného vesmíru, ale i planéty Zem, tak nasledujúce riadky o napínavom a nedávnom objave, ktorý ešte s najväčšou pravdepodobnosťou bude mať v neďalekej budúcnosti nemenej vzrušujúce pokračovanie, sú určené práve vám (pre najnovší update 07/2017 [vrátane názorných video záznamov] viď koniec článku).

 

5
Your rating: None Average: 5 (26 votes)

Prečo rastliny nie sú čierne?

Kategórie:

Slnečné žiarenie je primárnym zdrojom energie pozemského života. Z fyzikálneho pohľadu je energia širokospektrálneho (teda aj slnečného) žiarenia pohlcovaná tým efektívnejšie, čím širšie rozmedzie vlnových dĺžok fotónov (počnúc časťou spektra, v ktorej zdroj vyžaruje maximum energie) a čím väčšie percento fotónov každej z týchto vlnových dĺžok je zachytávané. Každý nevyužitý fotón by totiž spôsoboval čiastočnú stratu dostupnej energie. Rovnomerné pohlcovanie fotónov všetkých vlnových dĺžok v rozmedzí spektra viditeľného žiarenia (keďže práve v tejto časti elektromagnetického spektra Slnko vďaka svojej povrchovej teplote vyžaruje maximum energie) je ľudským mozgom interpretované ako čierna farba - preto sú čierne napr. aj solárne články. Aplikácia v biológii nám generuje priamočiary záver - ak by mali pozemské rastliny využívať energiu slnečného žiarenia s maximálnou možnou efektivitou jej premeny na chemickú energiu (ktorá je hybnou silou živých organizmov na Zemi), tak z fyzikálno-chemického hľadiska by mali jednoznačne rovnomerne pohlcovať čo najviac fotónov spadajúcich do viditeľnej časti spektra, a to i bez ohľadu na ďalšie procesy nasledujúce po zachytení fotónu. Bezprostredne sa nám tak vynára neobvyklá no logická otázka týkajúca sa jednej zo základných charakteristík pozemskej prírody okolo nás - prečo rastliny nie sú čierne?

 
0
Your rating: None

Vnútorná štruktúra čiernej diery - matematika udivuje

Kategórie:

imageProblematika čiernych dier je už niekoľko desaťročí jednou z najpopulárnejších oblastí modernej astrofyziky, v očiach verejnosti vnímaná ako príťažlivá a exotická téma. Človek by si mohol myslieť, že tieto objekty, z vnútra ktorých sa k nám nemôžu dostať žiadne častice, zostanú tajomné a neprebádateľné, a teda písať o nich ďalšie články bude viac populistické či edukačné ako užitočné. Skutočnosť je však odlišná. Ľudská myseľ má vďaka obdivuhodnému nástroju - matematike - možnosť preniknúť aj do hlbín čiernych dier. Seriózne vedecké práce sa naďalej výpočtom ich vlastností venujú a v poslednom období dospeli k prekvapujúcemu poznaniu - vo vnútri čiernych dier by sa mohli nachádzať stabilné makroskopické objekty, a to dokonca aj planéty. Zdá sa vám to absurdné? Pozrime sa teda spolu na najnovšie výsledky vedeckého výskumu v tejto oblasti.

 
0
Your rating: None

Ekologická jadrová energia - bezneutrónová fúzia (časť II.)

Kategórie:

Prvá časť tohto článku bola venovaná popisu ekologicky atraktívneho spôsobu veľkokapacitnej produkcie energie - bezneutrónovej fúzii. Boli v nej popísané jej environmentálne výhody, potenciál a riziká v kontexte hlavných konceptov štiepnych a fúznych reaktorov. V druhej časti sa teraz pozrieme bližšie na štyri vedecky seriózne podložené a experimentálne sľubne sa vyvíjajúce prístupy, ktoré by mohli ľudstvu využitie bezneutrónovej fúzie umožniť - konkrétne koncept Polywell využívajúci netermalizovanú plazmu, Dense Plasma Focus uskutočňujúci termalizované i netermalizované procesy, a prístupy Laser Fast Ignition a Z-pinch využívajúce plazmu blízku termalizácii.   

 
5
Your rating: None Average: 5 (38 votes)

Ekologická jadrová energia - bezneutrónová fúzia (časť I.)

Kategórie:

Jadrová fúzia je spolu s orbitálnymi slnečnými elektrárňami jednou z najperspektívnejších možností výrazného posunu ľudskej civilizácie na energetickej škále a prevencie jej degenerácie prejavujúcej sa i čoraz frekventovanejšími energiou motivovanými konfliktmi. Primárnou asociáciou pojmu "jadrová energia" je však opodstatnený a závažný problém rádioaktívneho odpadu. Napriek tomu, že vlajková loď výskumu a vývoja v jadrovej oblasti - projekt ITER založený na tzv. tokamakovom type fúzneho reaktora - bude v prípade úspešného dokončenia produkovať v porovnaní s dnešnými štiepnymi reaktormi mnohonásobne menej nebezpečný odpad, problém s odpadom nevyrieši úplne. Málo známou skutočnosťou však je, že existujú aj ďalšie, radikálne odlišné koncepty jadrovej fúzie, ktoré majú oproti tokamakom niekoľko predností, a ktoré zaznamenali v priebehu posledných rokov značný pokrok. Tieto koncepty majú na základe aktuálnych experimentálnych výsledkov na rozdiel od tokamakov potenciál umožniť využívať na produkciu energie aj tzv. bezneutrónovú fúziu. V prípade potvrdenia ich realizovateľnosti to bude znamenať zníženie množstva rádioaktívneho odpadu na extrémne nízku úroveň, navyše s výrazne menšími, jednoduchšími a menej nákladnými reaktormi. V tomto dvojdielnom článku sa budeme venovať viacerým najsľubnejšie sa vyvíjajúcim vedecky seriózne podloženým projektom, ktoré by ľudstvu takýto signifikantný pokrok mohli umožniť, doplňujúc celistvosť informácií popisom environmentálnych predností bezneutrónovej fúzie. Podotýkame, že bezneutrónová fúzia nie je (na rozdiel napr. od studenej fúzie) kontroverznou témou, pretože jej existencia je spoľahlivo experimentálne preukázaná a teoreticky konzistentne popísaná. Predmetom výskumu je iba možnosť jej využiteľnosti pre účely ekonomicky rentabilnej produkcie energie.

5
Your rating: None Average: 5 (29 votes)