Skip to main content

Domov dôchodcov

Obrázok používateľa Palo M.

Tak a je to tu. Hefťo sa zbalil a vypadol z Číny. Teda vlastne celkom úplne sa nezbalil. Nechal tu svoje tri mašiny, keďže transportovať ich do Európy nie je ekonomické. Ale sú to všetko silné štvorjadrá, funkčné. Síce už nie úplne najnovšie, ale výkonovo aj dnes majú čo povedať.

Jednen stroj dal Hefťo čínskym svokrovcom. Tí taký stroj v živote nemali a asi ani netušia, aké je to delo... a veľmi často ho asi nezapnú. No ale aspoň Hefťo vie, v akých rukách ten stroj skončil.

Ale čo s tými dvoma zvyšnými? No tak mi ich ponúkol. Ale ja mám doma už 3 štvorjadrá (hmmm, a pár notebookov k tomu). Tak moja prvá reakcia bola asi takáto: "Čo ti šije, kde to dám? A žena ma s tým vyhodí, už aj tak mám doma toho plno." No ale vŕtalo mi to potom hlavou... Čo s nimi Hefťo urobí... Buď ich rovno vyhodí, alebo ich odnesie nejakým chriakačom, čo repasujú staré stroje, tí mu za to dajú málo alebo nič a zarobia na tom, potom to predajú inému chriakačovi, ktorý sa zase k tomu bude správať ako k všetkému... A štvorjadrá! Kvalitné zdroje! Slušne veľká pamäť! Všetko plne funkčné... No nemilá predstava, čo ich čaká...

A tak mi to nedalo. Tak som zavolal Hefťovi, že jeden si teda "adoptujem". Ten v menšej kompaktnej skrinke, niekde to už doma strčím pod stôl. Aj ženu som ukecal... No paráda.

Tak som prifrčal k Hefťovi, posledný večer pred jeho odletom zo Šanghaja. U neho po dlážke ešte rozložené veci, skrátka klasický baliaci ošiaľ pred cestou... Tak ja že nebudem zdržévať, naložím komp do auta a padám. No a Hefťo mi dal... obidva!

Dve Q6600-ky, jedna Nvidia 8600, jedna Ati HD4870 a nejaké "náhradné diely". Že čo už bude s tým jedným zvyšným strojom robiť, nech si beriem obidva...

No, a tak sa teda idem starať o týchto "dôchodcov"... Tá kompaktná skrinka (na hornom obrázku je vpravo) sa volá QBox a je v pohode, len túto jednu mašinu som pôvodne chcel. V jednej takej skrinke mám server, takže ju celkom poznám. Tá druhá skrinka je príliš veľká. S tým niečo budem musieť urobiť... No ale pekne postupne.

Keďže u Hefťa som to len čo najrýchlejšie zbalil, ani som to doma nezapínal a len som to odložil. Cez víkend som sa pozrel, aké to presne je...

No, trocha zaprášené. Na Šanghaj to nie je veľa prachu. Fakt nie. Keď som ja čistil svoj šanghajský stroj po prvýkrát, bolo to po dlhšom čase chodu, tak tam boli brutálne chuchvalce čierneho mastného prachu. Toto bolo teda pomerne dobré, ale keďže Hefťo plánoval odchod už pár mesiacov, pravdepodobne už ku koncu nečistil vnútro mašín (ani sa mu nečudujem, to je vždy otrava). Ono ten prach je sviňa, zalezie na také miesta, kde sa nedá len tak ľahko vybrať a treba toho veľa rozoberať... No a keďže už som to mal napoly rozobraté, tak už som to rozobral úplne celé.

A potom to začalo. Môj starý QBox som si totiž pred časom upravil, hlavne kvôli chladeniu. A keď som mal tento druhý už rozobratý...

Takže najprv vyrezať tú hnusnú zadnú "mriežku", lebo to iba vyrába zbytočný hluk a znižuje účinok chladenia.

Potom zabrúsime, nech to má hladšie hrany...

Nakoniec sa tam pridá elegantná mriežka... To už som stratil chuť všetko priebežne fotiť (je to aj tak vidieť na záberoch z úpravy prvého QBox-u).

 

Vpredu opäť bolo treba vyhodiť predné krytky a dať tam plexisklo s ventilátorom, aby fúkal na harddisk (to je najväčší nedostatok tejto kisne, že nemá vyriešené chladenie disku). Kto už odlamoval a zabrusoval plexisklo, tak vie aká je s tým otrava... No ale nebudem dlho zdržovať s popisom, dôležitý je výsledok:

 

Bez osvetlenia sa to zle fotí, hlavne keď je už noc a človek je unavený z celodennej makačky. Ten môj prvý QBox nemal okienko na bočnici, takže bolo vidieť dnu iba cez predné plexisklo. Ale tejto priehľadnej bočnici som neodolal a vytiahol som farebné ventilátory. Možno aj Hefťo je prekvapený, keď vidí ako to dopadlo.

S celkovým výsledkom som pomerne spokojný, pekne to vyzerá, chladenie funguje výborne, doska drži ventilátory na malých otáčkách a teda je to aj tiché...

 

Ešte treba niečo vymyslieť s druhým "deduškom" a "domov dôchodcov" sa môže naplno rozbehnúť. QBoxy som už nikde nevidel, takže asi kúpim inú skrinku podobnej veľkosti... Druhý môj server je v skrinke Silverstone, veľkosť je takmer rovnaká a netreba robiť žiadne úpravy, chladí to disky a malo by to uchladiť aj 4870-ku, tak aspoň sa toľko nenarobím.

 

Už len záverečný pohľad na moje dielo:

 

Your rating: None Average: 1.6 (22 votes)